אילוף כלבים – כללי

אילוף כלבים

אילוף כלבים – הקדמה

כדי להבין למה אילוף כלבים הוא דבר הכרחי לגידולו של הכלב ושילובו בתוך שיגרת חיי היום יום שלנו אנחנו צריכים להבין את המושג "סולם ההיררכיה" אצל כלבים.

בכל להקה של זאבים או כלבי בר בטבע יש מנהיג (בלהקות מסוימות מנהיגה נקבה)  שנקרא  אלפא ,אחריו בסולם  ההיררכי יש את פריט הבטא וכן הלאה, כל פריט בלהקה מודע היטב למקומו ההיררכי.

פריט האלפא/המנהיג אחראי לביטחון הלהקה וצריך להיות בעל אופי מסויים על מנת שיוכל לבצע תפקידו ביעילות, הוא יהיה הפריט הדומיננטי ביותר מכל הלהקה. למנהיג הלהקה יש דפוס התנהגות מסויים ומעיין "פריבילגיות" שבאות יחד עם האחריות שבתפקיד המנהיג למשל: הוא ירביע את הנקבות ה"טובות" יותר, הוא יוביל ראשון ואחריו הלהקה תלך, הוא יאכל ראשון מהטרף את החלקים הטעימים והמזינים יותר ועוד..

מספר שתים בלהקה, הבטא, תמיד ינסה לתפוס את מקומו של מספר אחד ויינצל כל חולשה והזדמנות (כגון מחלה של המנהיג וכו')  כדי לתפוס את מקומו בכוח, המנהיג, כדי להישאר מנהיג יצטרך בכל פעם שבה יעז פריט  בלהקה לקרוא תיגר על המנהיגות "להבהיר" באופן חד וברור שהוא המנהיג ואין אחר.

 

ומה קורה אצלנו..

את דפוס ההתנהגות הזה אנחנו צריכים לנתב לכלב הבית שחי אצלנו במשפחה=להקה.

הכלב במשפחה צריך לדעת בוודאות את מקומו ההיררכי שאמור להיות הנמוך ביותר מכל בני המשפחה ילדים ומבוגרים. חלק מאוד חשוב בהבהרת המעמדות הוא  בעצם אילוף כלבים.

הרמה הבסיסית ביותר של אילוף כלבים הן הפקודות: בוא אליי, שב, ארצה, רגלי והן עוזרות באופן יעיל להבהיר לכלב את מיקום מעמדו ההיררכי לכן חשוב לשלב את האילוף בשגרת היום יום של הכלב, כך "יידע" באופן קבוע את מעמדו.

 

יש לציין שהאילוף הבסיסי הוא לא הדבר היחיד שצריכים לעשות כדי לקבוע את גבולות ההיררכיה, ההתנהלות היומיומית עם הכלב צריכה להיות כזו שתבהיר בכל זמן נתון לכלב שהוא לא הדומיננטי. לדוגמא: בטבע המנהיג הולך ראשון ואחריו חברי הלהקה כך גם צריך להיות היישום בבית: כשיוצאים לטיול, האדם ייצא ראשון ואחריו הכלב, בפעמים הראשונות הכלב ירצה לצאת ראשון כי זה טיבעו אך תפקידנו למשוך אותו אחורה ולהבהיר לו שהמנהיג (האדם) ייצא ראשון ואחריו הכלב.  דוגמא נוספת: בזמן הגשת האוכל הכלב מגרגר על האדם המתקרב לאוכל, זו בפרוש התנהגות דומיננטית של הכלב ויש לקטוע אותה מייד ע"י ענישה ,ישנם סוגים שונים של ענישות ויש להתאים את סוג העונש לאופי הכלב, אם תופעה כגון זו לא תטופל הגירגור יכול להפוך במהרה לנשיכה של אחד מבני הבית שיתקרב לאוכל. גם פה אילוף כלבים בסיסי יעזור לפתור את הבעיה ע"י הטלת מרותו של הבעלים על הכלב המגרגר במתן פקודות כסימן לדומיננטיות מייד כשהכלב מגרגר

אלו דוגמאות ממגוון רחב של דפוסי התנהגות שבעלי הכלבים צריכים לדעת להתנהל לפיהם אחרת הכלב ייפתח ביטחון עצמי מופרז יתר על המידה ועלולות להיווצר בעיות של דומיננטיות כגון נהימות, נשיכות וכו' .

 לעמוד הבית

 לתאום אילוף – 052-3674626


11 תגובות to “אילוף כלבים – כללי”

  1. יש לי כלבה רוטווילר מעורבת גדולה היא כבר בת 6 האם אני יכול לנסות לאלף אותה?

    • אור שלום

      בהחלט אפשר ורצוי מאוד לאלף אותה, אפשר לאלף כלב בכל גיל, כשמדובר בכלב בגיל מבוגר יותר מחייו הצעירים כמו הכלבה שלך לדוגמא (בת 6) האילוף יצטרך לכלול בתוכו חוץ מלימוד הפקודות עצמן גם החלפת הרגלים לא רצויים שהתרגלה אליהם בהרגלים רצויים ע"י חיזוקים מתאימים ויצירת התניות חדשות רצויות.

  2. שלום אורי..
    מדובר על גורה מלינואה בלגי בת חודשיים וחצי.
    הייתי רוצה לשאול 2 שאלות..
    1.באיזה גיל מומלץ להתחיל אילוף של הגזע הזה ?
    2.איך מתמודדים עם הנשיכות? היא נושכת הרבה את הנעליים שיוצאים אלייה, את המכנס ולפעמים שהיא מתעצבנת היא נושכת גם ידיים.

    תודה מראש מקווה שתוכל לעזור

    • קובי שלום רב
      1.אפשר ורצוי להתחיל לאלף ובמקביל לחנך מגיל 3 חודשים, כבר אפשר להתחיל עם הפקודות "בוא אליי", "שב" ו"ארצה" את הפקודה "רגלי" אפשר לצרף בהמשך וכך גם "לא לזוז".

      2. את ההתנהגות של נשיכות ידיים ורגליים יש לקטוע באופן מיידי ומוחלט כבר מעכשיו מפני שבאם תינתן האפשרות לנשוך בעצם הדבר אומר לכלב: 'אתה יכול לנשוך אותי, אני נמוך ממך במעמד ההיררכי'. מה שיוביל בסופו של דבר לנשיכה רצינית יותר כשהכלב יתחיל לקבל בגרות מינית. חינוך גורים ואילפם הוא כלי מצויין להפסקת התנהגות לא רצויה כגון נשיכות לא רציות של בעלי הכלב.
      בגדול יש לתקן את סיטואציית הנשיכה בשנייה שהיא מתבצעת ע"י יצירת התניה: אם אני נושך את בעלי קורה משהו לא נעים (תרגיל משמעת"שב ולא לזוז,רעש לא נעים, מכה על האף ועוד.. סוג הסיטואציה תלוי בכלב ובאופיו), לכן עדיף לי (לכלב) שלא אנשך.
      צור קשר ואשמח לעזור בפתירת הבעיה

  3. למאלף שלום.

    יש לי כלבה מסוג פירנאי, אני גרה בבאר שבע ויש לי בית עם חצר גדולה ,היא גורה בת 5 חודשים אך כידוע זה כלב מאוד גדול וכבר עכשיו בגיל זה היא כבר דיי גדולה, היא לא מאולפת אבל נורא חמודה הבעיה היא שהיא לא מודעת לגודל ולחוזק שלה וכשהיא רוצה לשחק עם הילדים היא מפילה אותם והם כבר מתחילים להירתע ממנה, איך אפשר לפתור בעיה זו ולהסביר לה שאם היא קופצת היא חזקה ומפילה בדרכה את הילד.

    • אורנית שלום.
      בגיל כזה, בייחוד אצל כלבים בעלי מסה גדולה אפשר ואפילו רצוי להתחיל לעבוד על תרגילי משמעת ובעצם להעביר את הכלב אילוף משמעת. צריך להציב לו גבולות רצויים כגון הדוגמא שהבאת בהודעתך, אסור לקפוץ על ילדים זהו סוג של גבול שהכלב ובייחוד כלבים גדולים אלו חייבים לדעת. אילוף למשמעת יהווה כלי להצבת גבולות רצויים לכלב ובכך תהני מבן לוויה נוח ויציב. אנחנו עובדים בזור באר שבע, צרי קשר ונשמח לתאם לך אילוף שמתאים לצרכייך

  4. אורי שלום,
    אנו מתמודדים עם אותה בעיה שציינה שירלי. גם בכניסה, גם ביציאה הכלב רוצה לבוא איתנו. לפעמים אנו מכניסים אותו למכונית רק כי אין כח להתמודד איתו. המאמר "אילוף כלבים לשם מה?" מכניס סדר במחשבות. אולם עדיין אנו חוששים שבעקבות האילוף הוא יהיה כנוע ויאבד את "השובבות" שיש בו כיום. כמאלף המבין את נפש הכלב, כיצד אתה רואה את הנושא?

  5. אורי שלום,
    הכלב שלנו גר בחצר ולא מורשה להיכנס הביתה. בכל פעם שאנו פותחים את הדלת להיכנס הביתה הוא נדחף להיכנס. יוצא מצב שכל כניסה לבית לוקחת לפחות כמה דקות עד שמצליחים להדוף אותו (לציין שמדובר בכלב ששוקל כמעט 40 ק"ג). מה לעשות?

    • שלום רב.
      אילוף כלבים

      מה שאתם צריכים לעשות הוא פשוט לאלף את הכלב את הפקודות הבסיסיות (אילוף של 12 שעורים) אחרי שיהיה מאולף ומחונך לא תיצטרכו להילחם איתו יותר. לדוגמא: הכלב עד עכשיו למד שהוא יכול להידחף לפניכם ולהיכנס הביתה למרות שזה נגד רצונכם, וכמובן עם תילחמו איתו פיזית הרי שהוא גדול מאוד ומסיבי (כנראה יותר חזק מכם) לכן אחרי שיהיה מאולף תוכלו פשוט להגיד לו "שב" ו"לא לזוז" הוא יישב יחכה עד שכולם יכנסו ואז אתם תחליטו אם לקרוא לו להכנס אתכם או שיישאר בחוץ. אנא כנסו למאמר "אילוף כלבים לשם מה?" שם מוסבר הכל.

  6. אורי שלום לך, ראשית ברצוני לברך אותך על האתר המעניין והברור ועל שפע המידע שאתה נותן בנושאי אילוף וחינוך כלבים.
    אבקש את עצתך לגבי כלבתי המבוגרת והבילתי מאולפת: הכלבה בת 11 שנים ולאחרונה החלה לכרסם ארגזי קרטון ופלסטיק הנמצאים בסמוך לה כאשר היא אינה משוחררת בבחצר.
    כיצד ניתן לפתור את הבעיה?
    לתשובתך אודה..

    • לבנה שלום.

      בקשר לבעייתך, דבר ראשון יש להשאיר את השטח שהכלבה קשורה בו ללא חפצים שהיא יכולה לכרסם, אז לפנות את הקרטון והפלסטיק שבהישיג ידה ( פיה יותר נכון).
      דבר שני – כירסום חפצים בגיל מבוגר כמו כלבתך (11) יכול לבוא מכמה סיבות, אחת מהם היא "סטרס" יכול להיות שיש לכלבה הרבה אנרגיה לא מנוצלת בתוכה ,כלומר לא עושה מספיק פעילות גופנית ואז עודף האנרגיה הזה מתבטא בלעיסת חפצים להפגת ה"סטרס". עלולים להיות עוד כמה וכמה גורמים ללעיסת חפצים בגיל כזה, אני צריך לדעת איזו כלבה זו ומה שיגרת החיים שלה אצלך
      בקשר לאילוף הכלב – אף פעם לא מאוחר להתחיל (למרות מה שאנשים חושבים) אפשר בהחלט לאלף כלב מבוגר בן 11.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

 
%d בלוגרים אהבו את זה: